Kokt vaktelägg:

Vaktelägg ska kokas ca 2-3 min. Men om de kokas med skalet på så kan dom vara svårskalade. Ett tips är att efter kokning ge äggen ett 5 min långt bad i 2 delar vatten + 1 del 24% ättika och lite salt. Efter detta sköljer man av äggen och drar av skalet som en hinna.

Vaktelägg Pocherat 1:

Vill man inte ge äggen ett extra bad så kan man koka dom utan skal. Detta kallas att pochera ägget.

Man skär av toppen av ägget med en vass kniv och häller det försiktigt i en kastrull. Koka upp två liter saltat vatten där du försiktigt häller över äggen så dom inte går sönder. När äggen har stelnat är det bara att fiska upp dom och avnjuta!

Stekta vaktelägg:

När man steker vaktelägg så kan man knäcka det i en plättlagg eller placera en t.ex. paprikaring i stekpannan så flyter det inte isär.

Hösttips: Lägg ett par lätt stekta ägg på kantarellmackan det blir en rejäl, nyttig energikick!

Du kan använda vaktelägg som du gör med hönsägg, enda skillnaden  är att du behöver fler ägg.

 

Vaktelägg Pocherat 2:
2 msk  ättiksprit
5 dl vatten
1 tsk salt
8 st  vaktelägg

Koka upp vatten, ättiksprit och salt i en traktörpanna.

Sänk värmen så att vattnet precis sjuder. Knäck ett ägg i taget i en kopp. Töm försiktigt ägg efter ägg, längs kanten, i det sjudande vattnet. Låt sjuda fyra åt gången 2-3 min tills vitan har koagulerat och gulan fortfarande är lös.

Ta upp med hålslev och kyl äggen i isvatten ett par minuter. Lägg över dem på en handduk och putsa till kanterna.